21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞefii deconcentratelor, numiţi politic

Şefii deconcentratelor, numiţi politic

Camera Deputaţilor urmează să decidă în această săptămână asupra legii prin care directorii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din sub-ordinea guvernului vor fi numiţi pe criterii politice.

 

Trecut destul de discret de Senat, proiectul legii privind numirea pe criterii politice a şefilor instituţiilor deconcentrate a intrat ieri în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Plenul Senatului a aprobat deja, lunea trecută, acest proiect de lege prin care se introduce o nouă funcţie politică la nivelul instituţiilor judeţene deconcentrate, cea de director coordonator. Acesta va avea un mandat de până la patru ani şi va avea contract de management cu şefii ierarhici superiori, respectiv cu ministrul sau cu şeful agenţiei pe care o reprezintă. Directorul coordonator va fi şeful instituţiei respective din judeţ. Directorii executivi şi directorii executivi adjuncţi rămân funcţionari publici de conducere, în subordinea directorilor coordonatori.

„Directorii vor fi oameni politici, care trebuie să semneze un contract cu guvernul care i-a pus, iar mandatul lor nu este mai mare de patru ani, cât are şi guvernul. Dacă această lege va fi adoptată înseamnă că toţi directorii puşi de guvernul Tăriceanu rămân în ofsaid şi va trebui să semneze un contract cu noul ministru, care trebuie să decidă dacă va semna sau nu cu ei", a spus luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi al PSD Dolj.

„Când se va schimba guvernul, vor şti că îşi iau bagajul şi pleacă“

În opinia liderului PSD Dolj, această lege este binevenită. „Mie mi se pare foarte bună această lege pentru că va stabili pentru totdeauna că directorii care vin în fruntea unei unităţi deconcentrate sunt puşi de un anumit partid. În felul acesta, ei ştiu că au un mandat limitat, adică atât timp cât guvernul care i-a pus acolo stă la conducere. Când se va schimba guvernul, nu vor mai alerga toţi din colţ în colţ, să se roage de unii şi de alţii să-i mai păstreze patru ani, ci vor şti foarte clar că îşi iau bagajul şi pleacă, iar în loc vin noii directori, care trebuie să aplice programul noului guvern", a spus Ion Prioteasa

Acesta a apreciat şi viitorul sistem de alegere a directorilor de şcoli, la desemnarea cărora va conta în proporţii egale decizia comitetului de părinţi, a cadrelor didactice şi a primarului. „Atunci comunitatea o să-şi pună un director din localitatea respectivă, pe care-l cunoaşte, care să rămână acolo, să aibă grijă de şcoală când se renovează, nu să plece în concediu la mare exact când se fac igienizările, să fie cu adevărat manager şi să se înţeleagă cu primarul şi consiliul local", a spus el.

Liderul PSD Dolj a menţionat că „nu este obligatoriu ca directorii deconcentratelor să aibă culoarea ministrului", ci pot fi şi de la alt partid aflat la guvernare.

Prefecţii, formal apolitici

Proiectul numirilor politice aparţine deputaţilor Mircea Duşa (PSD) şi Petru Călian (PD-L) şi prevedea iniţial ca nici prefecţii şi subprefecţii să nu mai aibă statut de înalţi funcţionari publici, ci să fie numiţi politic, prin decizie a premierului, pentru un mandat de patru ani. Senatul a dezbătut proiectul în regim de urgenţă, eliminând însă prevederile referitoare la prefecţi. Senatorii PNL şi UDMR au votat împotrivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII